Stilte voor de storm

15 juli 2017

Nu in Groot-Brittannië langzaamaan enige paniek ontstaat over de dreigende chaos na het vertrek uit de EU en ook de VS onder Trump elke dag verder wegzinken in politieke wanorde, steekt de EU hier plotseling niet onaardig tegen af. Maar schijn bedriegt.

Lees meer

De schaduw van het Empire

11 juni 2017

Het referendum waarmee Groot-Brittannië zich uit de Europese Unie katapulteerde, lijkt de aftakeling van het land alleen maar te versnellen. Groot-Brittannië weet zich al meer dan een halve eeuw geen houding te geven ten opzichte van het continent. De 'Brexit' is slechts het meest recente hoofdstuk in deze geschiedenis.

Lees meer

Lachen met Trump

4 juni 2017

Afgelopen week lachte heel weldenkend Europa Donald Trump weer uit wegens zijn lompe optreden tijdens gesprekken met de EU, tijdens de NAVO-top en tijdens de G7 bijeenkomst op Sicilië. Maar wat zelfkritiek zou ons niet misstaan.

Lees meer

Het Frankrijk van de twee…

27 mei 2017

Door de mondialisering en de toenemende invloed van IT zijn onze samenlevingen op drift geraakt. Snel groeiende steden tegenover verpauperend platteland, hele sectoren die binnen luttele jaren verdwijnen, massamigratie... De Franse verkiezingen legden de scheuren in de moderne westerse samenleving bloot.

Lees meer

Bijna dertig jaar later is…

24 april 2017

Tsjechië realiseert zich dat het vergeleken met West-Europa nog steeds armoedig is. De frustratie daarover groeit.

Lees meer

De nieuwe verzuiling

2 april 2017

Staan, een halve eeuw na het verdwijnen van de verzuiling, nu nieuwe zuilen in de steigers? Het lijkt er wel op - alleen is het dit keer geen onderscheid naar levensbeschouwing, maar naar etniciteit en maatschappelijke status.

Lees meer

Eindelijk... een blog

12 februari 2017

Al een hele tijd denk ik erover om een blog te beginnen en nu is het eindelijk zover.

Lees meer