De nieuwe verzuiling

2 april 2017

Op twitter kwam ik afgelopen week bovenstaand plaatje tegen. Het toont welke partij in elke wijk in Amsterdam als grootste uit de bus kwam bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van afgelopen maand. 

Werd het beeld bij vorige verkiezingen nog gedomineerd door de PvdA, met hier en daar wat Groenlinks, D66 en VVD, nu liet Amsterdam een gebalkaniseerde indruk achter. De stad lijkt te zijn verworden in een eilandenrijk van groepen die langs elkaar heen leven, die ieder in een andere stad lijken te wonen en waar het praktisch onmogelijk wordt om nog een overkoepelend, samenbindend verhaal te verzinnen. 

Amsterdam wordt de rest van Nederland wel tot voorbeeld gesteld als multicultureel voorland, waar afkomst er steeds minder toe doet en een nieuwe, post-Nederlandse identiteit ontstaat. Maar deze stembusuitslag laat zien dat hier weinig van klopt. In Amsterdam lijkt etniciteit belangrijker te zijn dan ooit: Marokkanen stemmen DENK, Surinamers Artikel 1, de restanten van de blanke arbeidersklasse PVV, de bakfietsbrigade Groenlinks, de parelkettingen traditiegetrouw VVD, enzovoort. 

Het is ieder voor zich en God voor ons allen. Als dit het voorland van heel Nederland is, staat ons nog wat te wachten.

Terug naar overzicht